måndag 6 maj 2013

Hammockens återkomst!

Gungor i alla former är het trend! I trädgården kan det vara en fördel om man har ett stort vackert träd med starka grenar. I dessa kan man nämligen hänga de mest fantastiska gungor. Det finns ett antal läckert designade gungor att välja på. Vill man ha en klassisk amerikansk verandagunga så kan man enkelt göra den själv. Såga av benen på en träsoffa nyköpt eller vintage. En kätting som tål rejält med vikt kan man köpa på vilket byggvaruhus som helst. Förslag på fästanordning ser du på bild nummer 2 nedan. Ett perfekt sommarprojekt!

Har man inget lämpligt träd att hänga något i så köper man en hammock. En sådan som min mormor hade på 70-talet i chockladbrunt, kuddar med vita knappar och vitt kant och tak med vit frans. Jag kan inte historien om Fri Form men om varumärket fanns på 70-talet så var det exakt en sådan som mormor hade i trädgården.

1. Från spanska Ketall kommer enmansgungan i brunt. 2.Design Paola Lenti. 3.Hängmatta från tyska Factum.
Med den här som utgångspunkt skulle jag kunna till
verka min egen amerikanska verandagunga. 


Att det är avkopplande att gunga finns det vetenskapligt belägg för. Jag läste det här i den vetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg. "Tolv personer tog en trekvartslång tupplur, antingen i en vanlig eller i en gungande säng, medan deras hjärna avbildades med EEG. Alla somnade snabbare när de vaggades. Dessutom blev sömnkvaliteten bättre, med längre perioder av djupsömn" Möjligen kan vaggning hjälpa vid insomningsproblem menade de schweiziska forskare som stod bakom studien.  Kanske kan det förklara varför man sover som en stock så fort man lägger sig i en hammock:)

Foto: Broste.dkMin favorit är den här som heter Nautica från Mut Design.
Foto: Expormim.es

Foto: ferlea.it

Fräck men dyr!! Foto och design: Dedon

Modern hammock i aluminium och canvas i plast. Design: Yolanda Herraiz
Foto: terass.se

Klassikern. Hammock från Fri Form.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!